13 wilde eetbare planten in de winter

In de winter lijkt het alsof alles even stilstaat. Gelukkig biedt de natuur ons in deze periode van het jaar toch nog heel wat lekkers. Met deze lijst van 13 wilde eetbare planten weet je wat je de komende maanden nog kan gaan plukken.

Regel nummer 1 van het wildplukken: pluk en eet niets waar je niet zeker van bent.

1. Veldkers

veldkers.jpg

Bij ons vind je verschillende soorten veldkers zoals kleine veldkers, pinksterbloem, bittere veldkers en bosveldkers. Over de hele wereld zijn wel meer dan 150 soorten te vinden! Dit kleine, maar lekkere plantje kan je gebruiken in een slaatje of als garnituur op je boterham.

2. Rozenbottel

IMG_5798.jpg

Rozenbottels vind je al in de herfst, maar ze zijn pas helemaal rijp als het eens goed gevroren heeft. Van de in het wild voorkomende rozen is de Rosa canina of hondsroos de bekendste. Deze roos groeit overal, voornamelijk met de steun van hagen en bosranden. De rozenbottels, de vruchten van de roos, zitten boordevol vitamine C en bèta-caroteen wat zich in ons lichaam omzet naar vitamine A. Heel gezond dus!

Ze zijn erg lekker in confituur. Of als tussendoortje, vers van de plant geplukt.

3. Vogelmuur

Dit kleine plantje vind je eigenlijk het hele jaar door en wordt voornamelijk rauw gegeten. Je kan het als basis gebruiken voor een salade, maar ook gebruiken in een kruidenboter, op je boterham of in pesto.

4.Grote zandkool of wilde rucola

Je kent vast wel de gekweekte rucola, die je in de winkel kan kopen. Maar wist je dat je rucola ook bij ons in het wild vindt? De plant groeit voornamelijk in graslandschappen of langs bermen. Je gebruikt ze in de salade.

5. Wilde pastinaak

https://nl.pinterest.com/pin/367887863285308718/?lp=true

https://nl.pinterest.com/pin/367887863285308718/?lp=true

Ook pastinaak vind je bij ons in het wild. Hij is ooit tot hier gekomen met de Romeinen en was bij het volk een zeer welkome en gewaardeerde zoete wortel toen suiker nog niet bestond. De wortel maak je klaar zoals gekweekte pastinaak, erg lekker in de oven of in puree.

6. Judasoor

http://frontierbushcraft.com/2012/01/27/jews-ear-auricularia-auricula-judae-elder-sambucus-nigra/

http://frontierbushcraft.com/2012/01/27/jews-ear-auricularia-auricula-judae-elder-sambucus-nigra/

Deze wilde paddenstoel vind je vooral op oude vlieren. Ze zien eruit als roze oren en behouden hun stevige beet als je ze bakt. In China worden ze ook wel ‘boomoren’ genoemd en ze zijn er erg populair!

Je kan ze het hele jaar door vinden, maar in de winter zijn ze goed zichtbaar als de bladeren niet meer aan de bomen hangen.

Bak ze samen met wat andere groenten in een wokschotel of doe ze in de soep.

7. Look-zonder-look

De wortel heeft een uitgesproken looksmaak. Maar ze smaakt ook een beetje naar mosterd door de mosterdolieglycosiden. Look-zonder-look staat meestal in de halfschaduw en vind je aan de rand van het bos.

Blend de wortel met olijfolie en geniet van een heerlijke vinaigrette.

8. Herik of wilde mosterd

https://www.ecopedia.be/planten/herik

https://www.ecopedia.be/planten/herik

Herik of wilde mosterd komt oorspronkelijk uit het Middellands Zeegebied, maar is ook in onze gebieden te vinden. Het is in de lente een echte insecten- en vlinderplant. In de winter kan je de bladeren eten en van de zaden kan mosterd maken.

9. Grote klis

http://gezondheidsweb.blogspot.com/2009/03/klis.html

http://gezondheidsweb.blogspot.com/2009/03/klis.html

De grote klis ken je wellicht van de zaaddozen die soms aan je trui blijven hangen als je er langs loopt. In de winter gaan we graag op zoek naar de wortel van de plant. In andere seizoenen zijn ook de jonge scheuten, de bladeren en de zaden eetbaar. De wortel kan je klaarmaken zoals schorseneren of pastinaak, je kan ze verwerken in een stamppot, in de soep of frituren.

10. Wilde peen

https://www.mijntuin.org/plants/11286-wilde-peen

https://www.mijntuin.org/plants/11286-wilde-peen

Wilde peen is een in het wild groeiende witte wortel, die veel kleiner is dan de gekweekte wortel die wij kennen. Het is een tweejarige plant, waarbij de eetbare wortel kan geoogst worden tussen het eerste en tweede jaar. In andere seizoenen zijn ook de bladeren, bloemschermen en de zaden eetbaar.

Wilde peen kan je rauw eten, roerbakken en koken net als onze oranje wortels.

! Deze plant is familie van de schermbloemigen, waarvan sommige planten giftig zijn zoals gevlekte scheerling. Pluk enkel planten waarvan je zeker bent !

11. Winterpostelein

https://www.dehippevegetarier.nl/rubriek/wildplukken/wildplukken-winterpostelein-recepten/

https://www.dehippevegetarier.nl/rubriek/wildplukken/wildplukken-winterpostelein-recepten/

Dit plantje is een van de weinige die het hele jaar door in de natuur voorkomt. De blaadjes worden vooral in de salade gegeten, maar je kan ze ook in een stamppot gebruiken of er een lekkere smoothie van maken met appel, honing en yoghurt bijvoorbeeld.

12. Teunisbloem

https://vitalisano.be/teunisbloemolie-geneeskracht-gla/

https://vitalisano.be/teunisbloemolie-geneeskracht-gla/

Deze plant met gele bloemen, ben je vast al eens tegengekomen. Uit de eetbare tuin is ze niet weg te denken. Alles van de teunisbloem is eetbaar: wortels, bloemen, bladeren en zaden. In de winter eet je best de wortel, die noemen ze in Frankrijk ‘jambon végétal’ omdat de wortel roze is en naar ham smaakt. Je kan ze eten zoals pastinaak of in een stoofpotje.

13. Wilde bieslook

wilde bieslook.jpg

Bieslook is een kruid dat veel gebruikt wordt in de keuken. Maar de wilde variant, die een inheemse soort is, is even lekker in je gerechten. Vanaf de lente zijn ook de typische paarse bloemetjes eetbaar. Je vindt wilde bieslook vooral terug langs rivieren en waterlopen.

Wil je meer leren over wildplukken? Kom dan naar een van onze weekends of activiteiten. Alle informatie vind je op de website.

Vorige
Vorige

De lente is vroeg dit jaar: 11 wilde eetbare planten die je nu kan gaan oogsten

Volgende
Volgende

Zo plant je een eetbare plukroute in jouw gemeente