vogelmuur

ENG: COMMON CHICKWEED
FR: MOURON DES OISEAUX
DUI: VOGELMIERE

FAMILIE: ANJERFAMILIE OF CARYOPHYLLACEAE

EETBARE DELEN

Blad

BOTANISCHE BESCHRIJVING

Vogelmuur vind je bijna het hele jaar door, maar de herfst is een goed moment om te plukken.

Hoe herkennen?

  • Bladeren zijn klein, groen, eirond en lopen uit in een spitse top. Ze zijn licht behaard.

  • Kan hele jaar door bloeien, met uitzondering van lange vorstperiodes. Bloemetje is klein en wit, met vijf diep ingesneden kroonbladen, waardoor het er 10 lijken.

  • Je vindt ze vooral op wegbermen, in tuinen en rond akkers

ALGEMENE BESCHRIJVING

Klein, maar krachtig, deze plant is bijna het hele jaar door te vinden. Ze planten zich namelijk erg snel voort. Vogels, en vooral kippen, zijn er dol op. Blad en zaad werden vroeger vaak aan vogelvoeding toegevoegd, vandaar de naam vogelmuur. “Muur” (Stellaria) is het geslacht waar onder andere vogelmuur toe behoort.

Vogelmuur staat naast eetbare plant ook bekend als geneeskrachtige plant. In de oude geneeskunde en de hedendaagse kruidengeneeskunde wordt het onder andere ingezet bij luchtwegaandoeningen en geïrriteerde of jeukende huid, zoals eczeem. 

IN DE KEUKEN

Vogelmuur is een heel voedzame plant. Ze bevat veel vitamine C, daarom eet je ze ook best rauw. Door hitte gaat een groot deel van de vitamine C namelijk verloren.

Perfect dus als rauwe bladgroente! Gebruik het als garnituur bij een gerechtje, op je boterham, verwerkt in een kruidenboter of in een salade.

Voor de smaak kan je ze natuurlijk ook verwerken in een warme wintersoep!

Vogelmuur, Stellaria media

het wildplukboek

Ben Brumagne was met zijn bedrijf Forest To Plate een van de eerste in de lage landen om wildplukken op de kaart te zetten en verdiepte zich heel grondig in de materie. Hij bundelt in dit boek niet alleen zijn plantenkennis, hij verrijkt het ook met prachtige verhalen en zijn eigen ervaringen.

Een ideaal boek voor wie wel eens wil proberen om uit de natuur te koken, maar ook voor doorwinterde wildplukkers.