klaverzuring

ENG: WOOD SORREL
FR: OXALIS PETITE OSEILLE
DUI: WALD SAUERKLEE

FAMILIE: KLAVERZURINGFAMILIE OF OXALIDACEAE

EETBARE DELEN

Blad, bloem

BOTANISCHE BESCHRIJVING

Hoe herkennen?

  • Bloeit in het voorjaar, in april-mei, en heeft prachtige witte bloemen met vijf kroonblaadjes.

  • De steeltjes zijn onderaan rood, omdat daar het meeste oxaalzuur aanwezig is.

ALGEMENE BESCHRIJVING

Klaverzuring is een van mijn lievelingsplanten. Ze hoort niet bij de familie van de klavers, ook al lijkt ze erop, noch bij de familie van onder andere veldzuring. Je kan ze terugvinden in volgroeide bossen met een dikke humuslaag. Als de klaverzuring op een goede plek staat, krijg je vaak een dik en uitgestrekt tapijt van het overjarige kruid. In april en mei wanneer de klaverzuring in bloei staat krijg je een mooi, wit tapijt in het bos.

Klaverzuring groeit van april tot en met oktober (opzoeken) en blijft lekker fris tot en met september. In het voorjaar zijn ze echter het lekkerste wanneer ze de smaak hebben van groene appeltjes. De zure smaak komt van het aanwezige oxaalzuur en vitamine C.

Klaverzuring heeft onderaan rode steeltjes, waar het oxaalzuur het meest aanwezig is.

Lijkt op

Klaverzuring zou je wel eens kunnen verwarren met de echte klaversoorten, zoals rode klaver, wondklaver of witte klaver. Ze zijn niet giftig, maar hebben niet dezelfde zurigheid..

Je moet wel opletten dat je je niet vergist met de bosanemoon, die op hetzelfde moment bloeit en ook gelijkaardige witte bloemetjes heeft. De bosanemoon is wel giftig! Beiden groeien vaak door elkaar en kunnen bij te snel plukken met elkaar verward worden. Alhoewel het blad van beide planten helemaal niet gelijkend is, is de bloem dat wel.

IN DE KEUKEN

Klaverzuring is een absolute topper om gerechten mee af te werken. Je geeft salades er een heerlijk citroen zure, appel frisse toets mee. Of je kan er een lekkere limonade mee maken door ze een handvol te blenden met wat water en er wat vlierbloesemsiroop aan toe te voegen.

Op onze wildchefs weekends maakt Pieter-Jan Lint hier ook heerlijk sorbetijs mee.

Klaverzuring, Oxalis acetosa

Het wildplukboek

Ben Brumagne was met zijn bedrijf Forest To Plate een van de eerste in de lage landen om wildplukken op de kaart te zetten en verdiepte zich heel grondig in de materie. Hij bundelt in dit boek niet alleen zijn plantenkennis, hij verrijkt het ook met prachtige verhalen en zijn eigen ervaringen.

Een ideaal boek voor wie wel eens wil proberen om uit de natuur te koken, maar ook voor doorwinterde wildplukkers.