kaasjeskruid

(Muskus)kaasjeskruid bloemen geplukt door cursisten op forest to plate activiteit.

FR: GRANDE MAUVE
ENG: COMMON MALLOW
DUI: WILDE MALVE

FAMILIE: KAASJESKRUIDFAMILIE OF MALVACEAE

EETBARE DELEN

Blad, bloem, zaad

IN DE KEUKEN

Kaasjeskruid is een van de meest dankbare planten die er zijn. Dit zeker in o.a. Israel, waar deze plant een veel grotere rol speelt dan hier in het Westen. Ook in Italie, Lebanon enTurkije

Toen ik een documentaire maakte in Israel, Jordanië en Palestina, werd het snel duidelijk dat deze plant nog altijd ontzettend populair is. Ze werd voornamelijk door de arabische bevolking gebruikt. In de regio is het de belangrijkste plant die in de winter beschikbaar is, wanneer deze anders heel droge regio, bijzonder mooi en groen is. Ook op lokale arabische markten kan je dit in deze periode op verschillende plaatsen vinden.

In de winterperiode, zie je overal mensen langst de weg kaasjeskruid plukken, om ze te verwerken in de keuken. In zowel Hebreeuws als Arabisch, komt “Malva”  van dezelfde tongklank als het woord “Brood”, wat in de semitische talen het meest belangrijkste voedsel betekent: brood of vlees. Ik hoorde er ook mensen “Pitta” tegen zeggen, wat daar het gangbare brood is, omdat de onrijpe zaden gelijken op een rond brood. Iets wat in Spanje trouwens ook ‘panecillos’ of klein brood werd genoemd, waar het in vervlogen tijden vooral bij kinderen razend populair was.

Waarom ze bij ons Kaasjeskruid noemt? Mogelijks doordat de zaden lijken op kaasbollen. In Groot-Brittanië werden de onrijpe zaden, “Kazen” genoemd.

Hoewel deze plant een eeuwenoud gebruik kent, dat zelfs in de bijbel vermeld staat, was het bij de komst van de immigrerende Joden in 1948 iets nieuws. Tijdens de oorlog in Jeruzalem, werd volgens Basson, een eigenaar van een restaurant die gebruik maakt van lokale tradities, een oproep gemaakt door de toenmalige vrouw van de president Yitzhak Ben-Zvi, om tijdens de voedselschaarste die er heerste, deze plant te gebruiken.

Bronnen: 

  • Traditionally used wild edible greens in the Aegean Region of Turkey, Yunus Dogan

  • Ray Mears and Gordon Hillman, Wild food 228, 229

  • Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst p360 

  • Israeli chefs think green, Dana Kessler

Kaasjeskruid, Malva sylvestris

Het wildplukboek

Ben Brumagne was met zijn bedrijf Forest To Plate een van de eerste in de lage landen om wildplukken op de kaart te zetten en verdiepte zich heel grondig in de materie. Hij bundelt in dit boek niet alleen zijn plantenkennis, hij verrijkt het ook met prachtige verhalen en zijn eigen ervaringen.

Een ideaal boek voor wie wel eens wil proberen om uit de natuur te koken, maar ook voor doorwinterde wildplukkers.