ENG: HAZEL
FR: NOISETIER
DUI: HASEL

FAMILIE: BERKENFAMILIE OF BETULACEAE

EETBARE DELEN

Zaden (hazelnoten)

BOTANISCHE BESCHRIJVING

Hazelaars vind je vaak terug in bosranden of hagen. 

Hoe herkennen?

  • De boom kan tot 6 meter hoog worden

  • Deze boom heeft een herkenbaar blad: eirond met een spitse punt, duidelijke nerven en een dubbel gezaagde bladrand

  • In de late zomer en de herfst zie je de hazelnoten hangen of liggen op de grond

ALGEMENE BESCHRIJVING

De herfst in de natuur heeft altijd veel te bieden. Zoals lekkere hazelnoten. Je kan ze nu al gaan plukken. Je weet dat ze rijp zijn als ze makkelijk loskomen uit hun ‘jasje’. Daarna kraak je ze makkelijk met een notenkraker of met je tanden en binnenin vind je dan de eetbare hazelnoot.

De hazelaar is niet enkel een interessante plant voor ons. Ook verschillende dieren voeden zich met de hazelnoten zoals muizen, eekhoorns en sommige vogels zoals de vlaamse gaai.

IN DE KEUKEN

Hazelnoten kan je makkelijk drogen, in de veranda bijvoorbeeld, waardoor je ze een hele winter kan bewaren. Vers van de boom zijn ze natuurlijk het allerlekkerst.

Je kan de noten roosteren en bijvoorbeeld verwerken in granola of om gerechten mee af te werken. Door de noten te verhitten loop je wel de kans dat de vetten verbranden en die zijn net interessant.

Vers of gedroogd zijn ze een ideaal en gezond tussendoortje!

Hazelaar, Corylus avellana

Het wildplukboek

Wilde eetbare planten zijn fascinerend: je dwaalt door de bossen, neemt planten en paddenstoelen mee naar huis en kunt er heerlijke gerechten mee maken.

Ben Brumagne was met zijn bedrijf Forest To Plate een van de eerste in de lage landen om wildplukken op de kaart te zetten en verdiepte zich heel grondig in de materie. Hij bundelt in dit boek niet alleen zijn plantenkennis, hij verrijkt het ook met prachtige verhalen en zijn eigen ervaringen.

Een ideaal boek voor wie wel eens wil proberen om uit de natuur te koken, maar ook voor doorwinterde wildplukkers.