daslook

Ben Brumagne van Forest To Plate geeft uitleg over wilde eetbare plant Daslook, foto door Lies Engelen

ENG: BEAR GARLIC
FR: AIL DES OURS
DUITS: BÄRENLAUCH

FAMILIE: LOOKFAMILIE OF ALLIACEAE

EETBARE DELEN

Voornamelijk blad, maar ook wortel. 

Graaf de wortel niet uit, daslook is een beschermde soort en het verwijderen van de wortel verhindert het voortbestaan van de plant.

BOTANISCHE BESCHRIJVING

Daslook is een overblijvende plant, die ondergrondse knolletjes vormt en zich op die manier voortplant. De plant vormt ook zaad en plant zich ook zo voort.

Hoe herkennen?

  • De bladeren zijn langwerpig, hebben een gave bladrand en lopen uit in een punt. 

  • Als je de bladeren kneust hebben ze een sterke lookgeur. 

  • In bossen of tuinen vormen ze een uitgestrekt tapijt. 

  • De bloemen zijn wit en staan in bollen op de steel. Ze bloeien van april tot juni.

ALGEMENE BESCHRIJVING

De eerste keer dat ik besefte dat het tapijt van planten rondom mij in het bos daslook was, was een magisch moment. Elke keer als ik een wandeling geef in het voorjaar met mensen die nog nooit van daslook hebben gehoord krijg je steeds hetzelfde effect. Wauw.

Je merkt het al wanneer je door de bossen loopt en een subtiele look geur ruikt, die vooral vrijkomt bij het platstampen van de bladeren. Het is een van de meest dankbare planten, zowel in de keuken als in de tuin.

Daslook is een echte voorjaarsplant en een van de vele soorten van de lookfamilie die terug te vinden zijn in de natuur. De plant kent een lange gebruikstraditie. Dat zou de gelijkenis in naamgeving in verschillende talen kunnen verklaren: bear garlic (Engels), berenlook (Nederlands), ail des ours (Frans), Bärenlauch (Duits), Xepevia (Russisch), Ramslök (Zweeds).

Let op!

Aronskelk (Arum) groeit vaak tussen of in de buurt van daslook. Vergis je niet bij het plukken! Er is echter maar één van de twee die naar look ruikt en dat is daslook.

Ook de bladeren van Lelietje-van-dalen of meiklokje lijken op die van daslook. Deze plant is echter bijzonder giftig! De typische witte, klokvormige bloemetjes van meiklokje lijken echter helemaal niet op de daslookbloemen. Wees zeker van je stuk vooraleer je plukt! 

IN DE KEUKEN

Op vele plekken in Europa zijn er traditionele gebruiken met daslook. In Servië plukte ik het samen met de nationale televisieheld Jovan Memedovic. Bij ons wordt ze vooral in pesto gebruikt, maar je kan daslook toevoegen aan heel wat gerechten.

De zwavelcomponenten, die de typische knoflooksmaak geven, verdwijnen bij het drogen. Je gebruikt de plant dus best vers en kan ze plukken in het voorjaar, voor en tijdens de bloei.

De bladeren kan je meestoven in je gerechten, de bladeren verkleinen met de warmte net zoals spinazie. Gewokt samen met sojasaus en sesamzaad is  het een van mijn lievelingsgerechten!

Je kan ze ook versnipperen in een salade of er soep of pesto van maken.
Ook de stelen kan je gebruiken. Ze zijn een echte delicatesse als je ze bakt of wokt. De bloemen zijn ook eetbaar en mooi om gerechten te garneren. Zelfs het zaad is interessant is om te gebruiken!

In juni sterft het bovengrondse deel van de plant af en moet je onder de grond op zoek naar de knolletjes. Als ze in je tuin staan, kan je ze uitgraven. Dan heb je iets als wilde knoflook! Het lijkt erop en smaakt hetzelfde. Deze kan je in principe het hele jaar door vinden. Het zijn de moederknollen waar je naar op zoek moet, en hoe dieper je graaft, hoe groter de knol (max 5-10 cm). 

Let wel op dat met het uitgraven van de knollen, want zo zorg je ervoor dat de plant volgend jaar niet meer kan terugkomen. Pluk dus zeker nooit te veel! Als je een tuin hebt, kan je daslook planten en elk jaar genieten van heerlijke daslookgerechten.

Beschermde soort!!!

Bronnen

  • Allium ursinum: botanical, phytochemical and pharmacological overview, Danuta Sobolewska • Irma Podolak • Justyna Makowska-Wa ̨s

  • Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst p92

Daslook, Allium ursinum

het wildplukboek

Ben Brumagne was met zijn bedrijf Forest To Plate een van de eerste in de lage landen om wildplukken op de kaart te zetten en verdiepte zich heel grondig in de materie. Hij bundelt in dit boek niet alleen zijn plantenkennis, hij verrijkt het ook met prachtige verhalen en zijn eigen ervaringen.

Een ideaal boek voor wie wel eens wil proberen om uit de natuur te koken, maar ook voor doorwinterde wildplukkers.