Wildplukken, wilde eetbare planten en Yoga.

Doe eens wild en ga wildplukken

  •  8 september 2017
  • Kyra de Vreeze
wildplukken en wilde eetbare planten met Ben Brumagne en forest to plate

 

Yoga en wildpluk-retreats zijn in de VS al een heuse hit. Je slaapt onder de sterrenhemel, doet yoga in het bos en plukt eetbare planten. Terug naar je roots. Nu ook in Nederland en België.

 

Yoga en wildpluk

De wildernis ingaan om je eigen eten te zoeken, dat lijkt veel op yoga. Yoga staat voor naar binnen keren en contact maken met je eigen wildernis van gedachten, sensaties en emoties. En uit die chaotische kluwen ontstaat gaandeweg balans, rust, focus en energie. Wildpluk-expert en yogadocent Miraj: ‘Bij beide staat verbinding centraal: bij yoga verbind je je met je innerlijke natuur. Met wildplukken verbind je je met je omgeving, de natuurlijke buitenwereld.’ Yoga en wildplukken brengen je dus dichter bij je eigen natuur.

Trend

Niet alleen in Amerika, ook in Nederland en België begint ‘wildpluk yoga’ terrein te winnen. Zo organiseert de Brusselse wildplukker Ben Brumagne combinatie-weekenden en verzorgt Miraj Elschot coachingsessies, waarin zowel yoga als wildplukken centraal staan. Dat wildplukken niet alleen voor dames op leeftijd is, wordt terstond bewezen. Beide heren zijn in de twintig, bouwen hun eigen websites, studeren, organiseren culinaire avonden of maken fietstochten naar India.  

Contact met de natuur

Wat maakt dat jonge mensen hun telefoons thuislaten, de natuur intrekken en een middag lang kilo’s hazelnoten gaan rapen? Ben: ‘Steeds meer mensen, zowel jong als oud, willen weer weten waar hun eten vandaan komt. Ze nemen het heft in eigen hand en willen niet langer afhankelijk zijn van grote ketens voor hun voedselvoorziening.’ Doordat we veel binnen zitten, zijn we volgens Miraj en Ben het contact met ons voedsel, de elementen en de jaargetijden kwijtgeraakt.

Wildplukken helpt ons te leven volgens het ritme van de natuur

Wildplukken is zo waardevol omdat het ons helpt volgens het ritme van de natuur te leven. ‘Als je leeft volgens het ritme van de natuur zie je dat er een bepaalde volgorde is. De seizoenen bepalen alles, waaronder ons voedselaanbod .’ Volgens Miraj is deze volgorde alles behalve willekeurig. ‘Fruit en groenten die door de natuur in een specifiek seizoen aangeboden worden, hebben op dat moment de hoogste voedingswaarde en zijn het gunstigst voor ons systeem.’ Ze zorgen voor innerlijke balans en zijn intens voedzaam.

Wilde planten blijken ware superfoods, en ze zijn bovendien lokaal én gratis. Het plukken ervan werkt net zo rustgevend, weldadig en verbindend als de mooiste yogales. Yoga en wildplukken? A match made…. op aarde!

Ben’s wildpluktips

  1. Pluk en eet nooit een plant die je niet kent. Er zijn immers giftige en dodelijke planten.
  2.  Pluk nooit op vervuilde plaatsen. De strook naast een drukke snelweg is waarschijnlijk niet de beste plek.
  3.  Laat altijd genoeg planten over voor de vermeerdering van de plant, en voor andere mensen die ook nog iets willen plukken. 
  4. Op wildplukwijzer.nl kun je alle openbare fruitbomen, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten vinden, in het hele land!

    https://www.yogaonline.nl/blog/doe-eens-wild/

Forest To Plate in Knack Magazine

Gilles Draps Wildplukken en wilde eetbare planten met Ben Brumagne van Forest To Plate Workshop met wilde eetbare planten Opleiding over wildplukken Teambuilding wildplukken, wilde eetbare planten

Mijn avontuur is begonnen met de film Into The Wild, toen ik 16 was", vertelt Ben Brumagne. We lopen in een Ardeens bos, in de streek Viroinval, waar hij cursussen geeft. Ons gesprek wordt voortdurend onderbroken. Ben hurkt, graaft wortels uit, schudt zaden uit droge bloemen. Het bos geeft hem voortdurend input. Hij stopt een groen blaadje in zijn mond. "Waterpeper, heel pittig. Als je de zaadjes plet en in een cocktail verwerkt, krijg je vuurwerk in je mond." Maar goed, Into the Wild dus. "De vrijheid die de film ademde, trok mij enorm aan. Dat het hoofdpersonage op wilde planten probeert te overleven is een link die ik pas nadien heb gelegd. Na het middelbaar ben ik onmiddellijk alleen gaan reizen, de natuur in. Ik voelde me opgesloten in mijn omgeving, op school, in Brussel. Ik moest weg. Er moest meer zijn dan de realiteit die ik zag."

 

© Gilles Draps

 

In Amerika en Canada ontmoet Ben steeds opnieuw mensen met een grote kennis van medicinale planten, die op de natuur vertrouwen om hun lichaam gezond te houden. "Ik wilde daar meer over weten: welke planten kun je eten, hoe smaken ze en welk effect hebben ze op ons lichaam?" Terug in België volgt hij een herboristenopleiding en daarna een opleiding biologische landbouw. "In die jaren heb ik alle plantenfamilies vanbuiten geblokt. Wilde planten zijn het enige wat mij ooit aan een bureau heeft kunnen kluisteren."

scharminkeltje

Het dunne wilde worteltje dat Ben uit de bosgrond trekt, lijkt maar zielig als je denkt aan een uit de kluiten gewassen gecultiveerd exemplaar. "We hebben wilde planten gedomesticeerd door telkens verder te kweken met het grootste en zoetste exemplaar", vertelt Ben. "En al is dit maar een klein scharminkeltje, toch zijn er veel voedingstoffen in te vinden die heel goed voor ons zijn. Een wilde plant moet zich verdedigen: bitterstoffen en wrange looistoffen zijn afweermechanismen die de plant een uitgesproken smaak geven, maar ook heel gezond zijn." Af en toe wat wilde voeding in ons dieet brengen, zoals enkele generaties terug nog heel normaal was, is dus echt een aanrader volgens Ben. "Veel planten die wij hier als onkruid beschouwen, zijn dat op andere plekken op de wereld niet: melde vind je in India op de markt, daar wordt het in curry's verwerkt. En in Nepal kun je overal bussels brandnetels kopen.'

 

Robertskruid © Gilles Draps

 

Platgehipsterd

Tot twee jaar geleden werd Ben voor hippie versleten, maar plots voelde hij een kentering. Ineens zaten al zijn cursussen vol en begonnen chefs in hun keukens volop te experimenteren met wilde blaadjes, bloemen en kruiden. Wildplukken is hip. "Ondanks het feit dat ik me soms erger aan het feit dat het concept zo platgehipsterd is, ben ik echt blij met de aandacht: zo kunnen we op het nippertje voorkomen dat alle kennis verdwijnt." Het zet Ben er ook toe aan zijn werkterrein uit te breiden: "Er zijn nog altijd mensen die de natuur niet snappen of respecteren", vertelt hij. "Daar wil ik iets aan doen. De manier waarop ik nu workshops geef, gaat niet de grote verandering teweegbrengen. Mijn bereik beperkt zich tot mensen die al bewust zijn. Ik wil meer impact."

 

Waterpeper © Gilles Draps

 

Daarom schrijft hij aan een voorstel voor Studio 100. "Ik wil een kinderprogramma maken. Iets in de lijn van Dora the Explorer, gericht op de natuur bij ons: wat doen de insecten? Welke planten zijn eetbaar? Welke plant kun je gebruiken als je geneteld bent door een brandnetel om de jeuk te verzachten? Kinderen die twee jaar naar dat programma hebben gekeken weten dan hoe een brandnetel eruitziet en hoe ze kamille kunnen herkennen. Brainwashing, maar op een positieve manier." (lacht)

En wie Studio 100 zegt, zegt ook pretpark. "Ik zou het fantastisch vinden om een eetbaar bos aan te planten waar mensen op zondag kunnen komen wandelen: je bent een hele dag buiten, leert ondertussen wat je kunt plukken, 's avonds ga je naar huis met je buit en kun je ermee koken. Of je blijft er slapen en eet in het restaurant, waar gekookt wordt met al het groen uit het park. Een soort Walibi, maar dan volledig gericht op de natuur. Het is niet zo absurd, want ik merk dat volwassenen die in een bos rondlopen en dingen mogen proeven hetzelfde reageren als kinderen in een speeltuin. Ze worden er blij van en vinden het spannend."

Eikelburgers bakken

Hoe groot Bens liefde ook is voor het onderwerp, wildplukken blijft voor hem een tool. "Het is een manier om mensen een fascinatie voor de natuur mee te geven. Door uit het bos te eten beseffen ze langzaam dat de natuur een systeem is waar je ontzag voor moet hebben." En we moeten kritisch blijven kijken naar de populariteit van wildplukken, waarschuwt Ben: "Een van de grote gevaren is dat we het omgekeerde bereiken: dat we de natuur gaan leegplukken. Daarom is het nodig dat er beschermde zones komen waar mensen kunnen wildplukken zonder schade te berokkenen. Al mijn dromen lijken misschien groots, maar in Nederland bestaan er al dergelijke voedselbossen waar mensen voor een bepaald bedrag jaarlijks kunnen komen plukken." Gewapend met een zak eikels voor de eikelburgers later die avond stappen we het bos weer uit. "Zou ik geen eikelburgers op de markt kunnen brengen?", vraagt Ben. "Het is een fantastische bron van lokale eiwitten die totaal niet benut wordt." En zo blijft hij plannen smeden tot het donker wordt.

SOURCE: http://weekend.knack.be/lifestyle/magazine/een-eetbaar-bos-dat-is-mijn-droom/article-normal-920975.html

Forest To Plate on NMBS Website

Wildplukken en wilde eetbare planten met Ben Brumagne van Forest To Plate Workshop met wilde eetbare planten Opleiding over wildplukken Teambuilding wildplukken, wilde eetbare planten

Vanuit Brussel reis je met de trein naar verschillende prachtige groene plaatsen in België en kan je in een mum van tijd genieten van onze Belgische natuur! Zo trek ik vaak naar het prachtige Kalmthout (station Kalmthout) of het rustgevende Zoniënwoud (station Bosvoorde). Maar deze keer trek ik naar een van de mooiste streken van het land. Viroinval!

Read More on: http://www.belgianrail.be/nl/ontdekking/belgitrips/viroinval.aspx?utm_source=NMBS&utm_medium=banner&utm_content=banner-landing&utm_campaign=AlwaysOn

HET BOS OP JE BORD-Toerisme Oost Vlaanderen

Herborist Ben Brumagne en z'n collega Laura Mottola van Forest To Plate gingen afgelopen weekend kruiden plukken met Els, uitbaatster van B&B De Notelaar en zelf kruidenkenner. Met een lege mand trokken ze op pad in de Zwalmvallei en met een volle kwamen ze terug. Brandnetels, braambessen, spinazie, vlierbloesems, papaverzaadjes, noem maar op! Ze verwerkten de oogst tot een heerlijk verse maaltijd - de fotoreportage hieronder spreekt voor zich!

Wildplukken en wilde eetbare planten met Ben Brumagne van Forest To Plate Workshop met wilde eetbare planten Opleiding over wildplukken Teambuilding wildplukken, wilde eetbare planten

..... Lees meer in Bron onderaan. 

Bron: http://www.wandelwalhalla.be/nl/inspiratie/het-bos-op-je-bord

Forest To Plate Blogging for NMBS/B-RAIL

Forest To Plate in AS Adventure magazine

Forest To Plate in La Capitale

À Bombay en vélo pour des plantes comestibles

La Capitale - 28 Jul. 2016 Pagina 5

La cueillette et la cuisine des plantes sauvages n’ont jamais eu autant le vent en poupe. Les particuliers comme les grands chefs s’y sont mis. Un engouement partagé de longue date par Ben Brumagne, un Bruxellois mordu de voyages et de découvertes culinaires. Une soif d’évasion qui l’a conduit à rejoindre Bombay (Inde) à vélo ! Portrait de ce jeune homme qui n’a pas froid aux yeux.

Ben Brumagne raffole des plantes. Au point qu’en 2014, il décide d’enfourcher son vélo pour parcourir... 8.000 kilomètres. Soit la distance qui sépare Bruxelles de Bombay (Inde). « Tout a commencé en 2010, lorsque j’ai voulu faire un tour du monde », explique Ben dont la langue maternelle est le néerlandais. « J’avais remarqué que beaucoup de peuples trouvaient leur nourriture ou remèdes médicinaux dans la nature. En sachant ça, je trouvais étonnant qu’en 18 ans d’existence, je ne connaisse aucune plante sauvage comestible. J’ai donc étudié la phytothérapie et l’agriculture biologique et suis devenu obsédé par tout qu’on pouvait manger dans la nature ! » L’objectif de son voyage était donc clair : apprendre et s’informer sur les plantes sauvages comestibles qu’il croise avec son deux-roues. Son projet « Forest To Plate » était né.

Des dîners au documentaire

« Le but est de promouvoir les plantes sauvages comestibles et de préserver les informations qu’on a sur elles, car on sait que ce sont les anciennes générations qui possèdent ce savoir. » Des connaissances d’autant plus précieuses que les plantes sauvages renferment de nombreuses vertus. « Chaque plante possède plusieurs substances nutritives qui ont un impact différent sur le corps. Intégrer les plantes sauvages dans son menu revient donc à bénéficier de tout un tas de bienfaits, surtout quand elles sont fraîches. Leur goût, leur parfum sont aussi beaucoup plus importants que ceux de l’agriculture traditionnelle », poursuit celui qui se trouve aujourd’hui au Népal pour accompagner un restaurateur local à ouvrir sa propre adresse culinaire.

De retour à Bruxelles, Ben s’est mordules doigts de ne pas avoir filmé ses six mois d’aventure. « J’ai alors créé une petite équipe pour m’accompagner lors d’un tournage en Serbie. Parce que le projet nécessitait de l’argent, j’ai en parallèle organisé à Bruxelles des dîners autour des plantes sauvages qui ont été très chaleureusement accueillis. Les gens étaient très curieux et réceptifs. Alors, j’ai ensuite mis sur pied des workshops de 2-3 jours où l’on apprend quoi cueillir et comment le faire de manière responsable. »

Grâce au soutien de la TV flamande (Canvas), Ben et ses camarades ont reçu l’autorisation de réaliser un documentaire en Israël sur les plantes sauvages et sur leur pouvoir de rapprocher les cultures. « Le sujet commence à retenir l’attention du monde entier et je commence tout doucement à développer des projets touristiques en Serbie, en Israël, et bientôt en Espagne et au Népal ».

A.D.

A.D.

Copyright © 2016 Sud Presse. Alle rechten voorbehouden

Forest To Plate in Knack weekend

DE NATUUR ALS snackbar

Knack/Weekend Knack - 22 Jun. 2016 Pagina 20

Zeg niet zomaar onkruid tegen paardenbloem (vitaminebom) of distel (soort artisjok). Planten of bloemen die je achteloos voorbijwandelt, liggen straks misschien op je bord. Welkom in de wereld van wildplukkers.

“Kijk, de paardenbloem. Superfood bij uitstek en een van de leukste eetbare planten die je kunt vinden. Want alles eraan is bruikbaar. Het bloemhoofdje voor een lekkere siroop, de blaadjes voor een salade, en ook de wortel is eetbaar. Bovendien zitten ze tjokvol vitaminen.” Knack Weekend ging op pluktocht met Geert Heyneman, Gents stadsecoloog, wildplukpionier, en ook kok en bioloog. Steeds meer hippe foodies duiken het groen in om hun rieten mandje te vullen. Planten, bloemen, paddenstoelen en kruiden :

ze komen thuis met een goedgevuld buffet. Niet alleen gratis, maar ook nog eens gevarieerd. Proefde u ooit al van gefrituurde berenklauw ?

“België telt zo’n 1400 variëteiten aan eetbare planten”, vertelt Heyneman. “In Gent alleen al vind je er een achthonderdtal. Het zijn soorten die er op het eerste gezicht misschien niet altijd eetbaar uitzien, maar dat wel degelijk zijn. En dan heb ik het nog niet over de talrijke varianten die tot op heden niet geïnventariseerd werden. Het aanbod is onuitputtelijk.” Krentenboompje, veldkers, kleefkruid, kaasjeskruid, schapenzuring, fluweelpootjes. Ook de taalliefhebber kan zijn hart ophalen in plantenland.

IN HET SPOOR VAN REDZEPI

Wilde planten plukken en eten is natuurlijk niet nieuw. Onze voorouders bouwden jarenlang een piratenschat aan botanische kennis op die bedolven werd onder de supermarktrekken. Dat de traditie nu aan een comeback toe is, hebben we te danken aan René Redzepi van Noma in Kopenhagen die zijn algen eigenhandig uit de zee ging vissen. Het verhaal van Redzepi’s inspiratie om met Noma te beginnen, is bekend. Hij ontdekte een handleiding van het Zweedse leger waarin gedetailleerd stond uitgelegd hoe je kan overleven met enkel ingrediënten uit de natuur. De chefs van Redzepi, zogenaamde ‘foragers’, trokken langs bossen, velden en stranden om hun borden te vullen. Met hun oogst tilden ze menig gerecht naar hip niveau.

Ook de opkomst van de slowfoodbeweging voedde de revival, meent Heyneman. We raken weer verknocht aan de natuur. We willen puur eten op ons bord, met pure smaken. Wat artificieel is, wordt geweerd. Daarnaast heeft wildplukken een duurzaam karakter. Het gaat om lokale producten, je hoeft geen kilometers af te leggen. Mensen willen weten waar hun ingrediënten vandaan komen en rechtstreekser kan je niet gaan.

Heyneman onderzoekt ze, eet ze uit de hand, experimenteert ermee, geeft ze een rol in gerechten, bedenkt siropen, drankjes of andere originele creaties. Zoals Ginderella, een eigen gin met robertskruid, extracten van reuzenberenklauw, jonge scheuten van Japanse duizendknoop en andere smaakmakers uit de natuur. Reuzenberenklauw pluk je best niet zomaar uit de natuur, wegens het gevaar op brandwonden wanneer het sap in contact komt met de huid. Maar tijdens het distilleren worden de actieve elementen afgebroken en ondergaan ze een transformatieproces naar lekkere smaken.

DISTEL OP EEN TOASTJE

Hij neemt ons mee tijdens een kleine pluktocht aan het Rood Klooster, een voormalige priorij aan de voet van het Zoniënwoud. Bij de collega-plukkers is ook Joanne Brown, ambassadrice van The Botanist, een Schotse gin met ruim twintig met de hand geplukte kruiden uit de wilde natuur.

Na de paardenbloem wijst Heyneman naar het madeliefje, nog zo’n plant die we allemaal kennen. “Geen enkele andere eetbare plant valt ermee te vergelijken. De bloem blijft langer goed dan haar soortgenoten. En net als met vlierbloesem kan je er ook een siroop van trekken. Ook lekker in een slaatje of gewoon als decoratie op het bord.” Enkele stappen verder krijgen we de zogenaamde look-zonder-look onder de neus geduwd, een bloem die een mild knoflookaroma afgeeft. “En de wortel heeft de kwaliteiten van mierikswortel, wat ook mogelijkheden biedt in het cocktailglas.”

Op enkele vierkante meters houdt hij verschillende planten onder de loep. Er wordt gesnoven en geproefd. We houden halt bij de hondsdraf, een bodembedekker met een bittere grondsmaak. “Vergelijk het met tijm in de keuken.” De soorten eetbaar onkruid volgen elkaar aan hoog tempo op. “Het zevenblad, een beetje selderachtig, kun je in een bouillon draaien. Pimpernel, vroeger nog een echte groente, wordt nu gekweekt voor restaurants terwijl het in de natuur zo te rapen valt. Robertskruid, ook aanwezig in Ginderella, is een vervanger voor koriander.”

De kleine varkenskers, een van zijn favoriete wildbloemen, is misschien wel de openbaring van de dag. Zakmes in de aanslag snijdt hij de stengel eraf voor een proevertje. De kruipende plant groeit in de stad welig tussen de straatstenen en stoeptegels. Echt onkruid dus, zo dachten wij toch, met bovendien een sterke geur. Maar perfect eetbaar. In de mond heeft het een scherpe smaak, een beetje te vergelijken met tuinkers en mosterdblad. “Met het extract ervan maak ik mijn favoriete pesto.” Ook de distel kan trouwens geplukt worden. De Italiaanse chef Antonio Carluccio is er weg van. Het ‘oorlogsvoer’, zoals het in vervlogen tijden werd genoemd, heeft een licht bittere artisjoksmaak als het ontdaan is van zijn stekelige buitenkant. “In restaurants krijg je het verwerkt op een toastje.”

VOORMALIGE COUNTRYSIDE HOBBY

Wat vroeger eerder in het vakje ‘countryside hobby’ paste, is vandaag populair bij jong en oud. Met dank ook aan de restaurants die het fenomeen culinaire cool gaven. Bij ons staat sterrenkok Kobe Desramaults er bijvoorbeeld om bekend dat hij weleens met knipmes op stap gaat. In Nederland wordt zelfs een gastronomische award, de Gouden Schaal, uitgereikt aan koks die het creatiefst omgaan met ingrediënten recht uit de natuur. Ook hippe gins zoals The Botanist hielpen het geitenwollensokkenimago mee de wereld uit.

Copyright © 2016 gopress. Alle rechten voorbehouden

De hype rond foraging woekert aan het tempo van klimop. Er duiken gespecialiseerde apps, fora en natuurclubs op. Onder meer bij The School of Life in Antwerpen kan je een cursus Wildplukken voor Beginners boeken. In Brussel kan je terecht bij Forest to Plate, een initiatief van de 24-jarige Ben Brumagne uit Laken. Hij fietste ooit naar India, ontdekte onderweg dat onze natuur een grot van Ali Baba is, kwam terug en volgde onder meer een herboristenopleiding. “Al die jaren zit je braaf op school en plots ontdek je dat er een wereld is waar je totaal geen weet van hebt. Je hele leven loop je door bossen of parken en plots blijkt dat bijna alles daarin eetbaar is.”

Sinds een jaar organiseert Brumagne Wildplukkers Weekends waar wannabe foragers op plantenjacht gaan en met hun buit de keuken in trekken. Hij kan de inschrijvingen niet bijhouden, zegt hij. “Ik zit zeven dagen op zeven vol. Er is veel onwetendheid, en de honger naar plantenkennis is groot.” Kan iedereen zomaar beginnen plukken ? “Beter van niet. Ik vergelijk het met autorijden : je laat je best eerst de regels uitleggen. Neem nu daslook. Geweldig lekker en ook heel populair. Maar een typische beginnersfout is aronskelk of lelietje-van-dalen plukken, twee planten die er goed op lijken maar in feite giftig zijn.” Een groepje Portugese foragers stierf ooit na het knabbelen op een portie gevlekte scheerling, waarmee Socrates vergiftigd werd, zo gaat een urban legend. “Die plant lijkt als twee druppels water op fluitenkruid, familie van de kervel. In principe zijn dodelijke planten in onze contreien zeer zeldzaam, maar je kan wel erg ziek worden van sommige variëteiten. Daarom dat ik altijd zeg : begin er maar beter niet aan als je de basis niet kent.”

FOOD FOREST

Ook buiten België wordt er volop gegrasduind in de voorraadkast van de natuur. In sommige steden wordt wildplukken letterlijk gecultiveerd. Seattle, bijvoorbeeld, heeft een Food Forest met een Edible Arboretum en een Nut Grove . “Niet onlogisch als je kijkt naar de stijgende voedselprijzen en het feit dat er in de wereld steeds meer monden zijn om te voeden”, zegt Ben Brumagne. René Redzepi noemde het in zijn TED Talk in 2011 ‘culinary common sense’ . Als betere, goedkopere en gezondere ingrediënten voor het grijpen liggen, waarom zouden we ze dan niet gebruiken ?

Brumagne plant een heus bos vol eetbare bomen. “Ik ben met een groep ondernemers aan het bekijken om veertigduizend wilde appelaars of perelaars te planten. Vroeger stond onze omgeving er vol van, waar zijn die naartoe ?” Het plan is om particulieren de bomen te laten adopteren. “Doe jezelf met Kerstmis een boom cadeau en pluk je eigen vruchten.” We kunnen niet wachten op de overheid, we moeten zelf in gang schieten, vindt Brumagne. “Ze denken er niet over na. Voorbeelden zoals Seattle zijn hier niet in de maak. Het aanplanten van bomen is een goed voorbeeld. Waarom worden er zo weinig eetbare bomen geplant in onze straten ? Wat ben je nu met Japanse kerselaars zonder kersen ?”

Door David Bitoune

Copyright © 2016 Roularta Media Group. Alle rechten voorbehouden

Forest To Plate in Le Vif

 

LA NATURE DANS L’ASSIETTE

Le Vif/L'Express Weekend - 08 Jul. 2016 Pagina 28

Le pissenlit et le chardon, des mauvaises herbes ? Une balade en compagnie d’adeptes de la cueillette sauvage pourrait bien vous faire changer d’avis. L’heure est à un retour vers la terre nourricière, en mettant plantes et fleurs au menu.

«Le pissenlit est un superaliment par excellence. Bourré de vitamines, c’est également l’une des plantes comestibles les plus intéressantes. Tout est bon : les capitules servent à faire de délicieux sirops, les feuilles se préparent en salade et même la racine
se mange. » Voici une découverte, parmi tant d’autres, que l’on fait au cours d’une balade avec Geert Heyneman, pionnier de la cueillette sauvage, cuisinier et biologiste. Pas de doute, la tendance est là : toujours plus de foodies branchés se mettent au vert pour remplir leur panier à provisions. Plantes, fleurs, champignons et herbes : tout y passe, et en plus, c’est gratuit et diversifié. Groseillier des Alpes, cresson des prés, grateron, mauve, petite oseille, souchette... La Belgique compte quelque 1 400 variétés de plantes comestibles. « Rien qu’à Gand, on en trouve huit cents, précise celui qui est aussi écologue auprès de la ville flamande. Il s’agit d’espèces qui, à première vue, ne semblent pas mangeables, mais qui, pourtant, le sont bel et bien. Ajoutez à cela les innombrables variantes qui, jusqu’à présent, n’ont pas encore été inventoriées : l’offre est inépuisable. »

DANS LES PAS DE REDZEPI

Cueillir et manger des plantes sauvages n’est pas neuf. Nos ancêtres ont amassé pendant des siècles un trésor de connaissances botaniques, qui a disparu au profit des rayons des supermarchés. Le come-back de cette tradition, c’est à René Redzepi, chef du Noma, à Copenhague, qu’on le doit, lui qui pêchait ses algues à la main dans la mer. La petite histoire veut qu’il a un jour découvert un manuel de l’armée suédoise expliquant de manière détaillée comment assurer sa subsistance en pleine nature. Ainsi, ses cuisiniers, rebaptisés « foragers » ( NDLR : « cueilleurs »), ont arpenté bois, champs et plages pour remplir leurs casseroles. Avec leur récolte, ils ont confectionné des recettes qui font un carton aujourd’hui.

Cette réhabilitation est aussi due à l’avènement du mouvement slow food, analyse Geert Heyneman. « Nous renouons avec la nature. Nous voulons avoir des aliments sains dans notre assiette, des saveurs pures. Tout ce qui est artificiel est rejeté. Et puis, la cueillette sauvage a un caractère durable. Il s’agit de produits locaux, qui n’ont pas parcouru des centaines de kilomètres. A l’heure où les consommateurs veulent savoir d’où proviennent les ingrédients, difficile de faire plus direct. »

CHARDON SUR TOAST

Pour notre cueillette au Rouge-Cloître, ancien prieuré à l’orée de la forêt de Soignes, nous sommes aussi accompagnés de Joanne Brown, ambassadrice de The Botanist, marque de gin écossais qui contient une bonne vingtaine d’herbes sauvages récoltées à la main. Après le pissenlit, le botaniste attire maintenant notre attention sur la pâquerette, bien connue de tous. « Aucune autre plante comestible ne lui est comparable. La fleur se conserve plus longtemps, elle offre un délicieux sirop, à la manière des fleurs de sureau. On peut par ailleurs la préparer en salade ou en décorer les assiettes. » Quelques pas plus loin, on hume l’alliaire officinale, dont

le parfum lui vaut le surnom d’herbe à ail. « Sa racine a les qualités du raifort, ce qui donne des possibilités intéressantes dans la préparation de cocktails. » Sur quelques mètres carrés, notre spécialiste examine plusieurs variétés à la loupe, nous invitant à les respirer et à les goûter. Nous nous arrêtons un instant sur le lierre terrestre, un couvre-sol envahissant au goût terreux et amer, semblable au thym. Les espèces comestibles s’enchaînent. « L’herbe aux goutteux, qui rappelle un peu le céleri, peut relever un bouillon. La pimprenelle, qui jadis était un vrai légume, est aujourd’hui cultivée pour certains restaurants, alors qu’il suffit de la ramasser dans la nature. L’herbe à Robert, présente par exemple dans le gin Ginderella, est un bon substitut de la coriandre. »

La corne-de-cerf, une des fleurs sauvages préférées de l’expert, est sans doute la révélation de la journée. Il coupe la tige à l’aide de son couteau de poche, toujours prêt à servir, pour la déguster. Cette plante rampante prolifère en ville entre les pavés des rues et les dalles des trottoirs. Une véritable mauvaise herbe, a priori, qui dégage en plus une forte odeur. Mais elle aussi est parfaitement comestible. En bouche, elle a un goût prononcé, évoquant à la fois la cressonnette et la moutarde brune. « J’utilise son extrait
pour préparer mon pesto préféré. » Le chardon se cueille également, et le chef italien Antonio Carluccio, notamment, en est féru. Consommée pendant la guerre, la plante développe un arôme d’artichaut légèrement amer lorsqu’elle est débarrassée de son enveloppe épineuse. « Dans les restaurants, on la sert en toast », commente Geert Heyneman.

AU GOÛT DU JOUR

Ce qui correspondait autrefois à un loisir typiquement rural est désormais à la pointe de la tendance, notamment grâce aux grands restaurants, qui ont favorisé l’engouement pour ce phénomène. En Belgique, par exemple, le chef étoilé Kobe Desramaults part
de temps en temps en promenade armé d’un canif. Aux Pays-Bas, un prix gastronomique – le Gouden Schaal, ou « plateau d’or »
– est même attribué au cuisinier qui accommode de la manière la plus créative les ingrédients glanés directement dans la nature. L’International Native Cooking Award ( lire par ailleurs ) fait également la part belle à la cueillette. Enfin, des gins branchés tels que The Botanist contribuent à rompre avec cette image purement écolo, démontrant que l’intérêt pour la discipline pousse comme du chiendent. Des applis spécialisées, des forums et des clubs font leur apparition. The School of Life, à Anvers, propose des cours pour débutants. A Bruxelles, on peut s’adresser à Forest to Plate, une initiative de Ben Brumagne. Ce jeune Belge de 24 ans a parcouru

8 000 kilomètres à vélo jusqu’en Inde. Sur la route, il s’est aperçu que la nature était une véritable caverne d’Ali Baba et, de retour chez nous, il s’est lancé dans l’herboristerie. « Pendant des années, on suit bien sagement les cours, puis subitement, on découvre un monde qu’on ne soupçonnait pas. On se promène dans des bois et des parcs et, d’un coup, on se rend compte que tout est comestible, ou presque. »

Depuis un an, notre homme organise des week-ends de cueillette sauvage en Ardenne, où les participants utilisent ensuite le produit de leur récolte en cuisine. Et l’organisateur a du mal à faire face à la demande. « Nous sommes complets sept jours sur sept,

Copyright © 2016 gopress. Alle rechten voorbehouden

s’enthousiasme-t-il. Les gens ont soif de connaissances sur les plantes, dont ils ignorent tout. » Tout le monde peut-il s’y mettre ?
« Non. C’est un peu comme conduire une voiture : il vaut mieux d’abord apprendre la théorie. Prenez l’ail des ours, par exemple,
qui est absolument délicieux et très apprécié. L’erreur typique du débutant consiste à cueillir de l’arum ou du muguet, deux plantes
qui lui ressemblent mais sont en réalité toxiques. » Si l’on en croit les anecdotes qui circulent dans le milieu des « foragers », un groupe de cueilleurs portugais aurait un jour trouvé la mort après avoir grignoté de la grande ciguë, la plante avec laquelle Socrate s’est empoisonné. « Elle ressemble comme deux gouttes d’eau au cerfeuil sauvage, explique le spécialiste. En principe, les plantes mortelles sont très rares dans nos contrées, mais certaines variétés peuvent vous rendre très malades. C’est pourquoi j’insiste pour ne pas se lancer tant que l’on ne maîtrise pas les bases. »

DU BON SENS

A l’étranger aussi, on furète dans le garde-manger de la nature. Au point que dans certaines villes, la cueillette sauvage est littéralement cultivée. Seattle, par exemple, s’est dotée d’une Food Forest, d’un Edible Arboretum et d’un Nut Grove. « Ce n’est pas illogique, vu l’augmentation des prix de l’alimentation et du nombre de bouches à nourrir dans le monde », estime Ben Brumagne. René Redzepi, encore lui, avait parlé de « bon sens culinaire » à la conférence TED de 2011. Si des ingrédients de meilleure qualité, moins chers et plus sains sont à portée de main, pourquoi s’en priver ?

Le Bruxellois se lance aujourd’hui dans l’élaboration d’une forêt d’arbres à fruits comestibles. « J’ai l’intention de planter 40 000 pommiers ou poiriers sauvages avec un groupe d’entrepreneurs. Avant, il y en avait partout. On est en droit de se demander où ils sont passés... » L’idée est de faire adopter les arbres par des particuliers. Pour Ben Brumagne, c’est aux citoyens à agir. « Ce sujet n’intéresse pas les autorités. Des projets tels que celui de Seattle ne sont pas envisagés. Pourtant, la plantation d’arbres est un bon exemple. Pourquoi y a-t-il si peu de fruitiers comestibles dans nos rues ? A quoi bon des cerisiers du Japon qui ne donnent pas de cerises ? » Pas illogique, en effet...

PAR DAVID BITOUNE

Copyright © 2016 Roularta Media Group. Alle rechten voorbehouden