Wilde Eetbare plant Daslook

 Ben Brumagne van Forest To Plate geeft uitleg over wilde eetbare plant Daslook, foto door Lies Engelen 

Ben Brumagne van Forest To Plate geeft uitleg over wilde eetbare plant Daslook, foto door Lies Engelen 

 
 

Daslook, Allium Ursinum: 


Eng: Bear garlic
Fr: Ail des ours
Duits: Bärenlauch

Gebruikte delen: Voornamelijk blad, maar ook wortel (Niet uitgraven, beschermde soort),verwijderen van wortel verhindert het voortbestaan van de plant.


Algemene beschrijving:

De eerste keer dat ik door had, dat het tapijt van planten rondom mij in het bos daslook was, was een magisch moment. Elke keer als ik een wandeling geef in het voorjaar, met mensen die nog nooit van de daslook hebben gehoord krijg je steeds hetzelfde effect.

Je zou het eigenlijk al moeten opmerken wanneer je door de bossen loopt en je die subtiele, doch krachtige look geur rondom je ruikt, vooral bij het platstampen van de bladeren.

Het is zeker een van de meest dankbare planten die je kan gebruiken, ook omdat ze wanneer overgeplant in de tuin, zich zonder enig probleem, mits genoeg schaduw en vocht gaan voortplanten.

Daslook is echter een van de vele soorten look die terug te vinden zijn in de natuur. Doorheen het jaar zijn er verschillende andere soorten te vinden, die zich ook overal in de gematigde klimaten hebben verspreid. Ken je de kenmerken van wilde looksoorten ( Voornamelijk de geur), zal je dus ook overal  waar je gaat wilde look herkennen.

Daslook heeft een lange geschiedenis als voorjaarsplant.

Het gebruik van de geschreven geschiedenis van de plant gaat meer uit naar het geneeskrachtige, terwijl het wel duidelijk is dat deze plant ook culinair veel gebruikt is geweest.

De similariteit in de verschillende talen ( Bear garlic (Eng), berenlook (Nl), ail des ours (Fr), Bärenlauch (Dui), Xepevia (Russisch), Ramslök (Zweeds),… kan wijzen op het wijdverspreide gebruik van deze plant in vroegere tijden. Het is echter ook niet zo ver weg te denken, dat deze plant als vervanging werd gebruikt voor de knoflook die we nu kennen.

Overal in Europa zijn er traditionele gebruiken met daslook, al zeker tot in Servie, waar ik het samen met de nationale avonturier held “Jovan Memedovic” van de Servische Nationale tv plukte.

Voedingswaarde: 

Zwavelcomponenten, flavonoiden

Let op:

Bij het plukken zeker opletten dat je niet Lelietje van dalen of (gevlekte) aronskelk plukt. Twee planten, die vaak in de buurt en zelfs tussen Daslook kunnen groeien.  Dergelijke beginnersfouten hebben al voor problemen gezorgd. Er is echter maar 1 plant die naar look ruikt. Niet overmoedig worden en op het gemak plukken is dus de boodschap.

Wanneer plukken:

Voorjaar voor en tijdens de bloei

Speciaal:

Bij het drogen lossen de zwavelcomponentten snel op en verliest de plant sterk aan smaak.

Beschermde soort!!!

Bronnen
 

  • Allium ursinum: botanical, phytochemical and pharmacological overview, Danuta Sobolewska • Irma Podolak • Justyna Makowska-Wa ̨s
  • Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst p92