Wilde eetbare plant Japanse duizendknoop

Wilde eetbare plant, Japanse duizendknoop, foto door Ben Brumagne van Forest To Plate

Wilde eetbare plant, Japanse duizendknoop, foto door Ben Brumagne van Forest To Plate

 
 

Japanse duizendknoop, Fallopia japonica

Fr: Renouée du Japon
Eng: Japanese knotweed
Dui: Japanische Staudenknöterich


Eetbare delen: Blad, scheut, wortel

Algemene beschrijving:

Wanneer je Japanse duizendknoop induwt op Google, kom je een heleboel tegen over hoe invasief deze soort is, en hoe je dit moet bestrijden. Maar zoals vaker, waar de ene een pest ziet, zien anderen een nieuwe bron van voeding en medicijn.

In 1847, kreeg deze plant de goude medaille door de “Society of Agriculture & Horticulture in Utrecht”, voor de meest interessante nieuwe plant van het jaar. Hierin werd de geneeskrachtige waarde van de wortel, die in de Chinese en Japanse geneeskunde al langer gekend is, beschreven. Maar ook de jonge scheuten en bladeren werden beschreven als zijnde eetbaar.  

Aan de andere kant van de wereld, in Oost Azië, waar deze plant oorspronkelijk vandaan komt, en meer bepaald in japan, is dit een delicatesse. De plant wordt tevens al lang gebruikt in de Chinese geneeskunde.

De wortel bevat Reservatrol, een stof die ook in rode wijn ( En druiven) voorkomt, en die bekend staat om zijn positieve werking op het hart.

Maar nog veel interessanter, zijn de jonge scheuten en toppen van de plant, die een licht zurige smaak hebben en uiterst lekkere gerechten opleveren.

Weinig tot niets springt echter in het oog over de eetbare kant van deze plant.

Laat deze plant zeker niet bewust in je tuin groeien. In verschillende landen kan dit namelijk strafbaar zijn.

In de zelfde familie behorend als de rabarber, is het op exact dezelfde manier te gebruiken. Het heeft een gelijkende, doch minder zurige aardse smaak wanneer de scheuten nog jong zijn. Zeker de buitenkant verwijderen, die heel vezelig kan zijn. 

Bronnen:
 

  • Prize-winners to pariahs - A history of Japanese Knotweed s.l.(Polygonaceae) in the British Isles

    J. P. BAILEY and A. P. CONOLL Y, Biology Department, University of Leicester, Leicester, LE] 7RH 

  • http://www.europe-aliens.org/pdf/Fallopia_japonica.pdf

  • Groot handboek geneeskrachtige planten, Geert Verhelst p661

  • Combined Phytochemistry and Chemotaxis Assays for Identification and Mechanistic Analysis of Anti- Inflammatory Phytochemicals in Fallopia japonica 

    Ming-Yi Shen1, Yan-Jun Liu1,2, Ming-Jaw Don3, Hsien-Yueh Liu4, Zeng-Weng Chen1, Cle ́ment Mettling5, Pierre Corbeau5, Chih-Kang Chiang6, Yu-Song Jang1, Tzu-Hsuan Li1, Paul Young1, Cicero L. T. Chang4*, Yea-Lih Lin5*, Wen-Chin Yang1,2,4* 

  • Membrane Interactions of Phytochemicals as Their Molecular Mechanism Applicable to the Discovery of Drug Leads from Plants Hironori Tsuchiya 

  • http://www.theguardian.com/money/2012/sep/08/japanese-knotweed-house-sale