Wildplukken, wilde eetbare planten en Yoga.

Doe eens wild en ga wildplukken

  •  8 september 2017
  • Kyra de Vreeze
wildplukken en wilde eetbare planten met Ben Brumagne en forest to plate

 

Yoga en wildpluk-retreats zijn in de VS al een heuse hit. Je slaapt onder de sterrenhemel, doet yoga in het bos en plukt eetbare planten. Terug naar je roots. Nu ook in Nederland en België.

 

Yoga en wildpluk

De wildernis ingaan om je eigen eten te zoeken, dat lijkt veel op yoga. Yoga staat voor naar binnen keren en contact maken met je eigen wildernis van gedachten, sensaties en emoties. En uit die chaotische kluwen ontstaat gaandeweg balans, rust, focus en energie. Wildpluk-expert en yogadocent Miraj: ‘Bij beide staat verbinding centraal: bij yoga verbind je je met je innerlijke natuur. Met wildplukken verbind je je met je omgeving, de natuurlijke buitenwereld.’ Yoga en wildplukken brengen je dus dichter bij je eigen natuur.

Trend

Niet alleen in Amerika, ook in Nederland en België begint ‘wildpluk yoga’ terrein te winnen. Zo organiseert de Brusselse wildplukker Ben Brumagne combinatie-weekenden en verzorgt Miraj Elschot coachingsessies, waarin zowel yoga als wildplukken centraal staan. Dat wildplukken niet alleen voor dames op leeftijd is, wordt terstond bewezen. Beide heren zijn in de twintig, bouwen hun eigen websites, studeren, organiseren culinaire avonden of maken fietstochten naar India.  

Contact met de natuur

Wat maakt dat jonge mensen hun telefoons thuislaten, de natuur intrekken en een middag lang kilo’s hazelnoten gaan rapen? Ben: ‘Steeds meer mensen, zowel jong als oud, willen weer weten waar hun eten vandaan komt. Ze nemen het heft in eigen hand en willen niet langer afhankelijk zijn van grote ketens voor hun voedselvoorziening.’ Doordat we veel binnen zitten, zijn we volgens Miraj en Ben het contact met ons voedsel, de elementen en de jaargetijden kwijtgeraakt.

Wildplukken helpt ons te leven volgens het ritme van de natuur

Wildplukken is zo waardevol omdat het ons helpt volgens het ritme van de natuur te leven. ‘Als je leeft volgens het ritme van de natuur zie je dat er een bepaalde volgorde is. De seizoenen bepalen alles, waaronder ons voedselaanbod .’ Volgens Miraj is deze volgorde alles behalve willekeurig. ‘Fruit en groenten die door de natuur in een specifiek seizoen aangeboden worden, hebben op dat moment de hoogste voedingswaarde en zijn het gunstigst voor ons systeem.’ Ze zorgen voor innerlijke balans en zijn intens voedzaam.

Wilde planten blijken ware superfoods, en ze zijn bovendien lokaal én gratis. Het plukken ervan werkt net zo rustgevend, weldadig en verbindend als de mooiste yogales. Yoga en wildplukken? A match made…. op aarde!

Ben’s wildpluktips

  1. Pluk en eet nooit een plant die je niet kent. Er zijn immers giftige en dodelijke planten.
  2.  Pluk nooit op vervuilde plaatsen. De strook naast een drukke snelweg is waarschijnlijk niet de beste plek.
  3.  Laat altijd genoeg planten over voor de vermeerdering van de plant, en voor andere mensen die ook nog iets willen plukken. 
  4. Op wildplukwijzer.nl kun je alle openbare fruitbomen, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten vinden, in het hele land!

    https://www.yogaonline.nl/blog/doe-eens-wild/