Wilde planten eten om stukje groen in hoofdstad te redden- HET NIEUWSBLAD

BRUSSEL -

Vandaag kunt u rondwandelen in een verborgen natuurdomein in Laken, er eetbare planten plukken en die later klaar stoven. Met deze actie wil men 2,5 hectare groen vrijwaren van een bouwproject.

Vraag een Brusselaar waar je eetbare planten vindt en hij verwijst je wellicht door naar de winkel. Toch groeien er ook eetbare planten in het wild in de hoofdstad, weet Ben Brumagne van Forest To Plate. Vandaag gaat Brumagne die zoeken, plukken en klaarmaken.

“We zullen onder meer vlierbloesem en wilde bieslooksoorten plukken. En daslook, dat vandaag een populair ingrediënt is in de restaurantkeukens. We doen dit om Brusselaars en anderen erop te wijzen dat een bijzonder stukje natuur tussen de Sint-Albansbergstraat en de Tuinbouwersstraat bedreigd is. Als project Hop groen licht krijgt, moet dat groen plaatsruimen voor beton. En dat terwijl er al zo veel leegstand is in Brussel.”

“De stad Brussel wil er een Franstalige school optrekken voor 680 leerlingen, en ook 75 woningen”, zegt Bens vader Jos Brumagne die al meer dan twintig jaar in van het geplande bouwproject woont. “Wij zijn niet tegen een school of huizen, maar waarom net op die plek? Er zijn al twee scholen in de buurt en heel wat verkeersproblemen in de smalle straatjes. Op de Heizel en Thurn & Taxis, beiden op amper twee kilometer van hier, zijn ook nieuwe woningen gepland, maar geen scholen. Waarom bouw je die school dan niet daar?”

Het Brussels Gewest is aan zet om de bouwvergunning al dan niet af te leveren. Binnenkort maakt een overlegcommissie haar advies bekend.

Leopold II

“Er werden al 483 individuele klachten ingediend tegen het project”, weet Jos Brumagne. “Dat is zowat een klacht voor elk huis in de buurt. Indien het Gewest toch groen licht geeft, starten we een juridische procedure op. We hebben enkele sterke argumenten, waaronder dit: toen koning Leopold II het stukje grond schonk aan de Belgische Staat, die het later doorverkocht aan de stad Brussel, was één van de voorwaarden dat het niet geëxploiteerd mocht worden. Er huizen bouwen om te verhuren, is dus niet toegelaten.”

Wie wil deelnemen aan de actie, moet zich tussen 13 en 20 uur aanmelden ter hoogte van de Tuinbouwersstraat 111. Elk half uur vertrekt een nieuwe groep. Het koken gebeurt onder begeleiding van Eatmosphere, een vzw die strijd voert tegen voedselverspilling.