Forest To Plate in De Standaard

Pluk de dag én je diner

Wildplukken is niet alleen weggelegd voor hippies en culinaire bollebozen, met wat hulp kunt ook u het bos als een grote saladbar zien. Wij pakten onze rugzak, een notitieblok en het nummer van het antigifcentrum in en trokken de Franse grens over. Het pad af, het bos in en de rivier door, op zoek naar de groenste blaadjes in de Ardense bossen. TINA BOEYKENS

3321c19e-9e6c-11e9-acf3-7c2000654eda.jpg

Wildplukken, wilde eetbare planten en Yoga.

Doe eens wild en ga wildplukken

 •  8 september 2017
 • Kyra de Vreeze
wildplukken en wilde eetbare planten met Ben Brumagne en forest to plate

 

Yoga en wildpluk-retreats zijn in de VS al een heuse hit. Je slaapt onder de sterrenhemel, doet yoga in het bos en plukt eetbare planten. Terug naar je roots. Nu ook in Nederland en België.

 

Yoga en wildpluk

De wildernis ingaan om je eigen eten te zoeken, dat lijkt veel op yoga. Yoga staat voor naar binnen keren en contact maken met je eigen wildernis van gedachten, sensaties en emoties. En uit die chaotische kluwen ontstaat gaandeweg balans, rust, focus en energie. Wildpluk-expert en yogadocent Miraj: ‘Bij beide staat verbinding centraal: bij yoga verbind je je met je innerlijke natuur. Met wildplukken verbind je je met je omgeving, de natuurlijke buitenwereld.’ Yoga en wildplukken brengen je dus dichter bij je eigen natuur.

Trend

Niet alleen in Amerika, ook in Nederland en België begint ‘wildpluk yoga’ terrein te winnen. Zo organiseert de Brusselse wildplukker Ben Brumagne combinatie-weekenden en verzorgt Miraj Elschot coachingsessies, waarin zowel yoga als wildplukken centraal staan. Dat wildplukken niet alleen voor dames op leeftijd is, wordt terstond bewezen. Beide heren zijn in de twintig, bouwen hun eigen websites, studeren, organiseren culinaire avonden of maken fietstochten naar India.  

Contact met de natuur

Wat maakt dat jonge mensen hun telefoons thuislaten, de natuur intrekken en een middag lang kilo’s hazelnoten gaan rapen? Ben: ‘Steeds meer mensen, zowel jong als oud, willen weer weten waar hun eten vandaan komt. Ze nemen het heft in eigen hand en willen niet langer afhankelijk zijn van grote ketens voor hun voedselvoorziening.’ Doordat we veel binnen zitten, zijn we volgens Miraj en Ben het contact met ons voedsel, de elementen en de jaargetijden kwijtgeraakt.

Wildplukken helpt ons te leven volgens het ritme van de natuur

Wildplukken is zo waardevol omdat het ons helpt volgens het ritme van de natuur te leven. ‘Als je leeft volgens het ritme van de natuur zie je dat er een bepaalde volgorde is. De seizoenen bepalen alles, waaronder ons voedselaanbod .’ Volgens Miraj is deze volgorde alles behalve willekeurig. ‘Fruit en groenten die door de natuur in een specifiek seizoen aangeboden worden, hebben op dat moment de hoogste voedingswaarde en zijn het gunstigst voor ons systeem.’ Ze zorgen voor innerlijke balans en zijn intens voedzaam.

Wilde planten blijken ware superfoods, en ze zijn bovendien lokaal én gratis. Het plukken ervan werkt net zo rustgevend, weldadig en verbindend als de mooiste yogales. Yoga en wildplukken? A match made…. op aarde!

Ben’s wildpluktips

 1. Pluk en eet nooit een plant die je niet kent. Er zijn immers giftige en dodelijke planten.
 2.  Pluk nooit op vervuilde plaatsen. De strook naast een drukke snelweg is waarschijnlijk niet de beste plek.
 3.  Laat altijd genoeg planten over voor de vermeerdering van de plant, en voor andere mensen die ook nog iets willen plukken. 
 4. Op wildplukwijzer.nl kun je alle openbare fruitbomen, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten vinden, in het hele land!

  https://www.yogaonline.nl/blog/doe-eens-wild/

Forest To Plate in Knack Magazine

Gilles Draps Wildplukken en wilde eetbare planten met Ben Brumagne van Forest To Plate Workshop met wilde eetbare planten Opleiding over wildplukken Teambuilding wildplukken, wilde eetbare planten

Mijn avontuur is begonnen met de film Into The Wild, toen ik 16 was", vertelt Ben Brumagne. We lopen in een Ardeens bos, in de streek Viroinval, waar hij cursussen geeft. Ons gesprek wordt voortdurend onderbroken. Ben hurkt, graaft wortels uit, schudt zaden uit droge bloemen. Het bos geeft hem voortdurend input. Hij stopt een groen blaadje in zijn mond. "Waterpeper, heel pittig. Als je de zaadjes plet en in een cocktail verwerkt, krijg je vuurwerk in je mond." Maar goed, Into the Wild dus. "De vrijheid die de film ademde, trok mij enorm aan. Dat het hoofdpersonage op wilde planten probeert te overleven is een link die ik pas nadien heb gelegd. Na het middelbaar ben ik onmiddellijk alleen gaan reizen, de natuur in. Ik voelde me opgesloten in mijn omgeving, op school, in Brussel. Ik moest weg. Er moest meer zijn dan de realiteit die ik zag."

 

© Gilles Draps

 

In Amerika en Canada ontmoet Ben steeds opnieuw mensen met een grote kennis van medicinale planten, die op de natuur vertrouwen om hun lichaam gezond te houden. "Ik wilde daar meer over weten: welke planten kun je eten, hoe smaken ze en welk effect hebben ze op ons lichaam?" Terug in België volgt hij een herboristenopleiding en daarna een opleiding biologische landbouw. "In die jaren heb ik alle plantenfamilies vanbuiten geblokt. Wilde planten zijn het enige wat mij ooit aan een bureau heeft kunnen kluisteren."

scharminkeltje

Het dunne wilde worteltje dat Ben uit de bosgrond trekt, lijkt maar zielig als je denkt aan een uit de kluiten gewassen gecultiveerd exemplaar. "We hebben wilde planten gedomesticeerd door telkens verder te kweken met het grootste en zoetste exemplaar", vertelt Ben. "En al is dit maar een klein scharminkeltje, toch zijn er veel voedingstoffen in te vinden die heel goed voor ons zijn. Een wilde plant moet zich verdedigen: bitterstoffen en wrange looistoffen zijn afweermechanismen die de plant een uitgesproken smaak geven, maar ook heel gezond zijn." Af en toe wat wilde voeding in ons dieet brengen, zoals enkele generaties terug nog heel normaal was, is dus echt een aanrader volgens Ben. "Veel planten die wij hier als onkruid beschouwen, zijn dat op andere plekken op de wereld niet: melde vind je in India op de markt, daar wordt het in curry's verwerkt. En in Nepal kun je overal bussels brandnetels kopen.'

 

Robertskruid © Gilles Draps

 

Platgehipsterd

Tot twee jaar geleden werd Ben voor hippie versleten, maar plots voelde hij een kentering. Ineens zaten al zijn cursussen vol en begonnen chefs in hun keukens volop te experimenteren met wilde blaadjes, bloemen en kruiden. Wildplukken is hip. "Ondanks het feit dat ik me soms erger aan het feit dat het concept zo platgehipsterd is, ben ik echt blij met de aandacht: zo kunnen we op het nippertje voorkomen dat alle kennis verdwijnt." Het zet Ben er ook toe aan zijn werkterrein uit te breiden: "Er zijn nog altijd mensen die de natuur niet snappen of respecteren", vertelt hij. "Daar wil ik iets aan doen. De manier waarop ik nu workshops geef, gaat niet de grote verandering teweegbrengen. Mijn bereik beperkt zich tot mensen die al bewust zijn. Ik wil meer impact."

 

Waterpeper © Gilles Draps

 

Daarom schrijft hij aan een voorstel voor Studio 100. "Ik wil een kinderprogramma maken. Iets in de lijn van Dora the Explorer, gericht op de natuur bij ons: wat doen de insecten? Welke planten zijn eetbaar? Welke plant kun je gebruiken als je geneteld bent door een brandnetel om de jeuk te verzachten? Kinderen die twee jaar naar dat programma hebben gekeken weten dan hoe een brandnetel eruitziet en hoe ze kamille kunnen herkennen. Brainwashing, maar op een positieve manier." (lacht)

En wie Studio 100 zegt, zegt ook pretpark. "Ik zou het fantastisch vinden om een eetbaar bos aan te planten waar mensen op zondag kunnen komen wandelen: je bent een hele dag buiten, leert ondertussen wat je kunt plukken, 's avonds ga je naar huis met je buit en kun je ermee koken. Of je blijft er slapen en eet in het restaurant, waar gekookt wordt met al het groen uit het park. Een soort Walibi, maar dan volledig gericht op de natuur. Het is niet zo absurd, want ik merk dat volwassenen die in een bos rondlopen en dingen mogen proeven hetzelfde reageren als kinderen in een speeltuin. Ze worden er blij van en vinden het spannend."

Eikelburgers bakken

Hoe groot Bens liefde ook is voor het onderwerp, wildplukken blijft voor hem een tool. "Het is een manier om mensen een fascinatie voor de natuur mee te geven. Door uit het bos te eten beseffen ze langzaam dat de natuur een systeem is waar je ontzag voor moet hebben." En we moeten kritisch blijven kijken naar de populariteit van wildplukken, waarschuwt Ben: "Een van de grote gevaren is dat we het omgekeerde bereiken: dat we de natuur gaan leegplukken. Daarom is het nodig dat er beschermde zones komen waar mensen kunnen wildplukken zonder schade te berokkenen. Al mijn dromen lijken misschien groots, maar in Nederland bestaan er al dergelijke voedselbossen waar mensen voor een bepaald bedrag jaarlijks kunnen komen plukken." Gewapend met een zak eikels voor de eikelburgers later die avond stappen we het bos weer uit. "Zou ik geen eikelburgers op de markt kunnen brengen?", vraagt Ben. "Het is een fantastische bron van lokale eiwitten die totaal niet benut wordt." En zo blijft hij plannen smeden tot het donker wordt.

SOURCE: http://weekend.knack.be/lifestyle/magazine/een-eetbaar-bos-dat-is-mijn-droom/article-normal-920975.html

Forest To Plate on NMBS Website

Wildplukken en wilde eetbare planten met Ben Brumagne van Forest To Plate Workshop met wilde eetbare planten Opleiding over wildplukken Teambuilding wildplukken, wilde eetbare planten

Vanuit Brussel reis je met de trein naar verschillende prachtige groene plaatsen in België en kan je in een mum van tijd genieten van onze Belgische natuur! Zo trek ik vaak naar het prachtige Kalmthout (station Kalmthout) of het rustgevende Zoniënwoud (station Bosvoorde). Maar deze keer trek ik naar een van de mooiste streken van het land. Viroinval!

Read More on: http://www.belgianrail.be/nl/ontdekking/belgitrips/viroinval.aspx?utm_source=NMBS&utm_medium=banner&utm_content=banner-landing&utm_campaign=AlwaysOn

HET BOS OP JE BORD-Toerisme Oost Vlaanderen

Herborist Ben Brumagne en z'n collega Laura Mottola van Forest To Plate gingen afgelopen weekend kruiden plukken met Els, uitbaatster van B&B De Notelaar en zelf kruidenkenner. Met een lege mand trokken ze op pad in de Zwalmvallei en met een volle kwamen ze terug. Brandnetels, braambessen, spinazie, vlierbloesems, papaverzaadjes, noem maar op! Ze verwerkten de oogst tot een heerlijk verse maaltijd - de fotoreportage hieronder spreekt voor zich!

Wildplukken en wilde eetbare planten met Ben Brumagne van Forest To Plate Workshop met wilde eetbare planten Opleiding over wildplukken Teambuilding wildplukken, wilde eetbare planten

..... Lees meer in Bron onderaan. 

Bron: http://www.wandelwalhalla.be/nl/inspiratie/het-bos-op-je-bord

Forest To Plate Blogging for NMBS/B-RAIL